Masaüstü yayıncılık, kitap, dergi, broşür, afiş, ilan gibi basılı ya da dijital materyallerin bilgisayar destekli olarak yayına hazırlanması işi olarak açıklanabilir. Masa başında ve genellikle masa üstü bilgisayarlarla yapılması nedeniyle, ismi masaüstü yayıncılık olarak dilimize girmiş ve kavramsallaşmıştır. Son zamanlarda daha çok duyduğumuz bir kavram olmasına rağmen, masaüstü yayımcılık esasında 1985 yılında ortaya çıkmıştır. Adobe, Aldus, Apple, Linotype ve Quark firmaları tarafından kullanılan bu terim, daha sonra kamusal alanda da telaffuz edilmeye başlanmıştır. Birçok akademisyen ve alanında uzman kişi, masaüstü yayıncılığı yeni bir matbaa devrimi olarak tanımlamaktadır.
Adobe tarafından geliştirilen ilk Postscript, sayfa tanımlamak için önemli bir adım olmuştur. Daha SONRA Aldus tarafından geliştirilen sayfa düzenleme programı, Apple tarafından üretilen grafik tabanlı işletim sistemi ile desteklenmiştir. En nihayetinde ise postscript yazıcılar ortaya çıkmıştır. 1992 yılından sonra matbaacılık hizmetleri, elektronik ortama taşınmıştır.
Masaüstü yayıncılık sayesinde, Gutenberg’in yaklaşık beş yüz yıl önce icat ettiği matbaa yeni bir nitelik kazanmıştır. Zira masaüstü yayıncılık, süreci kısaltmakta ve daha az insan gücüne ihtiyaç duymaktadır. Baskı ve ön hazırlık süreçleri de dahil olmak üzere, basılı yayınlar bilgisayar destekli olarak, elektronik ortamda yayına hazırlanmaktadır. Masaüstü yayıncılıkla çevirisi ve redaksiyonu yapılmış metinlerin genel görünüşü ve biçimi kolayca değiştirilebilmektedir.
Masaüstü Yayıncılığın Özellikleri
- Masaüstü yayıncılıkta çeşitli bilgisayar yazılımlarından yararlanılır.
- Masaüstü yayıncılık yöntemi ile kitaptan dergiye, dergiden broşüre kadar çok sayıda basılı ya da dijital yayın çok kısa sürede hazırlanabilir ve uygun bilgisayar destekli çeviri programlarıyla (CAT) çevrilirse sayfa tasarımları hedef dildeki metinlerde de bozulmaz; böylece çok ciddi bir maliyet tasarrufu yapılmış olur.
- Geleneksel yayıncılığın aksine, masaüstü yayıncılıkta dokümanlar hızlı bir şekilde baskı aşamasına getirilebilir.
- Masaüstü yayıncılık yüksek grafik kalitesi ile daha etkileyici dokümanların ortaya çıkmasını sağlar.
- Çok çeşitli masaüstü uygulamalar ile, resim ve grafikler oluşturulabilir, yeniden boyutlandırılabilir, içerikler sayfaya yerleştirilebilir, dizin sayfaları hazırlanabilir.
- Eski sisteme oranla, daha az insan gücüne ihtiyaç duyulur.
Masaüstü yayıncılık sayesinde zamandan tasarruf edilir. - Hatalar, basılı materyal matbaaya gitmeden önce giderilir. Bu sayede enerji ve para kaybı da önlenir.
Masaüstü Yayıncılıkta Kullanılan Programlar
Masaüstü yayıncılıkta çok çeşitli bilgisayar programı kullanılır. Bu Creative Cloud, InDesign, Photoshop, Illustrator, , After Effects gibi programlar en çok kullanılanlardandır. Yaratıcı bilgisayar araçlarını hem masaüstü hem de mobil aygıtlardan kullanmaya izin veren bu programlar sayesinde, basılı malzemeler harika ve hatasız görünüme kolayca ulaşabilirler. Saydığımız programların dışında, birçok farklı program da kullanılmaktadır.
Ağustos 1997 yılında kurulduğu günden beri kendi alanında başarılı ve tecrübeli uzmanlar ile çalışan Mirora masaüstü yayıncılık hizmeti de sunmaktadır. Konu hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz, bizimle e-mail veya telefon aracılığı bizimle iletişime geçebilirsiniz.